Home arrow Articles arrow Eyeless in Gaza: Μουσικός ιμπρεσιονισμός με πρόθεση
Eyeless in Gaza: Μουσικός ιμπρεσιονισμός με πρόθεση
Γράφει ο/η Εύη Πλατίτσα   
23.11.06
Αν και οι ορισμοί των εννοιών είναι ενίοτε παρακινδυνευμένοι, θα τολμήσω να ορίσω τους Eyeless in Gaza ως το θρίαμβο της μνήμης επί του παρόντος. Παραφράζοντας τον Πλάτωνα, θα έλεγε κανείς ότι η μουσική, όπως και η γνώση, είναι ανάμνηση. Πρόκειται για μουσικό ιμπρεσιονισμό με πρόθεση, η οποία δηλώνεται απερίφραστα από το Μ. Βates στο προοίμιο του Photographs as memories: “impressions caught/trapped/a moment in flux crystallized”.

Οι Ε. in G.είναι μια μυθολογία μνήμης που καταγράφεται άριστα στους στίχους και το φωτογραφικό υλικό του Saw you in reminding pictures. H μουσική επαναπροσδιορίζεται και συντίθεται από ακινητοποιημένα στιγμιότυπα με απύθμενη εσωτερικότητα σαν το εξώφυλλο του Sixth Sense.

Eικόνες και εντυπώσεις καβαφικής ρητορικής απολαμβάνει ο ακροατής του Monstrous Joy, όπου η θλίψη λειτουργεί ως υποκατάστατο της ανθρώπινης παρουσίας (“sounds in a room/here is sorrow that speaks…that owns me”) και οι μνημονικές αντανακλάσεις στοιχειώνουν το δωμάτιο και το μυαλό. Ακόμη και το φως στοιχειώνει τα πράγματα αναδεικνύοντας την αληθινή τους υπόσταση. Άλλοτε μία προσομοίωση φωτός, όπως αυτή στο Mock sun, αρκεί για να εκμηδενίσει τις διαμελισμένες σκιές, ενώ το αρκτικό άσπρο φως, διαχεόμενο στον πάγο, αρκεί για να σκαλίσει παλιές πληγές στο Letters to a scattered family από την προσωπική δουλειά του Μ. Bates.  

Oι φάσεις της ημέρας αγκαλιάζουν όλα τα στοιχεία της φύσης και στο Morning φαίνεται να υπνοβατεί κανείς πάνω στη θάλασσα υπνωτισμένος από την παλίρροια.

Αλλά και το απόγευμα προσδιορίζεται με ένα μοναδικό αισθαντικό τρόπο: “evening is a silence to understand each and every word unspoken”.

Τα φωνητικά του Μ. Bates, που είναι αναπόσπαστο στοιχείο αυτής της μουσικής παλίρροιας, θα ταίριαζαν άριστα σε χριστιανική ψαλμωδία, αν δεν ήταν βγαλμένα από την κόλαση ενός προσωπικού οραματισμού.  

Επιλογικά, στο κεφάλαιο Eyeless in Gaza επιλέγεται η αναφορά στο Drumming the Beating Heart-Pale hands I loved so well. Παιδικός λυρισμός στο Lights of April, καθαρός πρωτογενής ήχος αποκρυσταλλωμένης μουσικής ωριμότητας στο Transience Blues, μυστηριακές προεκτάσεις στο Pale Saints.
 

Mετά από όλ' αυτά πώς μπορεί να αισθανθεί ένας ακροατής σε μία συναυλία των Εyeless in Gaza; Η σωστή απάντηση βρίσκεται στο Monstrous Joy: “…haunting, so beguiling, such a music that I cry”.


Οι Eyeless In Gaza δημιουργούνται το 1980 και δανείζονται το όνομά τους από τίτλο μυθιστορήματος που ανήκει στην πρώιμη συγγραφική περίοδο δημιουργίας του Aldous Huxley. Τα βασικά μέλη του συγκροτήματος είναι οι Martyn Bates και Peter Becker.


Βασική Δισκογραφία
 
Photographs as Memories

Caught in Flux/The Eyes of Beautiful Losers

Pale Hands I Loved So Well

Drumming the Beating Heart

Rust Red September

Back From the Rains

Kodak Ghosts Run Amok – Chronological Singles, etc., 1980-86 (collection)

Transience Blues

Orange Ice & Wax Crayons (Unissued songs and pieces 81-85)

Fabulous Library

Saw You in Reminding Pictures

Bitter Apples

All Under the Leaves, the Leaves of Life

Song of the Beautiful Wanton

Sixth Sense – The Singles Collection (collection)

Home Produce: Country Bizarre – The Tago Mago recordings: remixed and expanded

No Noise – The Very Best of Eyeless In Gaza

Plague of Years (songs and instrumentals 1980-2006)

Summer Salt & Subway Sun

Οι Eyeless In Gaza εμφανίζονται στις 23 Νοεμβρίου 2006 στο Gagarin 205. Support Group οι Έλληνες Human Puppets. 
 
< Prev   Next >
Copyright © (2001) 2006 - 2009 Lost Echoes.net / Ι. Γλυκός

Music Suggestions



News | Articles
Interviews | Reviews

Interviews

Selected Events


NINA SIMONE - Sing The Truth
Mon, Jul 6th, 2009

DAVID BYRNE
Mon, Jul 6th, 2009

2ο SCORPIONS FESTIVAL
Mon, Jul 6th, 2009

CARLOS SANTANA
Wed, Jul 8th, 2009

NINE INCH NAILS + JANE'S ADDICTION
Mon, Jul 20th, 2009

LINKIN PARK live
Tue, Jul 21st, 2009

MERCURY REV
Wed, Jul 22nd, 2009

DEEP PURPLE live
Wed, Jul 22nd, 2009

Syndicate


Download Firefox 3